Com ja us vaig avançar, avui us porto un plat tradicional de la gastronomia cubana, el "Congrí".
Realment, el aquest plat es diu "Moros y cristianos"....ja que està fet amb "frijoles" negres....i l'autèntic "Congrí" es fa amb "frijoles coloraos" o vermells.
Però com que així li diuen dins la familia de la nostra amiga cubana Mailén, doncs no seré jo qui ho rectifiqui.
La recepta és exactament la mateixa i nomès canvia el color de la mongeta.
Els "Moros i Cristianos" es fa també a les illes d'Haití, Puerto Rico, República Dominicana i d'altres illes caribenyes.
És un complement d'un plat principal. Ningú acostuma a menjar-lo sol. S'acompanya de "tostones" (plàtan mascle fregit), "tamales" de blat de moro, "puerco empanado", etc....
Jo l'he acompanyat amb un altre plat tradicional: la "ropa vieja" que és un guisat carn de vedella, una carn que almenys a casa nostra...no està prohibida (a Cuba nomès la poden consumir els estrangers).
Us recomano la lectura de l'"Article: Gastronomia Cubana".
Espero que us agradi.
INGREDIENTS
2 tasses de "frijoles" negres
5 tasses d'aigua
3 tasses d'arròs
1/2 cap d'alls
1 fulla de llorer
1 cullerada de comí mòlt
oli d'oliva
sal
ELABORACIÓ
He utilitzat aquests "frijoles" que he trobat en la secció de productes d'importació del supermercat Eroski. Si fa o no fa, tots són molt similars.
El dia abans els posarem en remull amb abundant aigua.
A l'endemà, prepararem una olla. Si els podeu coure en una olla a pressió, molt millor. En 30 minuts els tindreu fets. Si no, haurem de tenir-los un mínim de 2 hores bullint.
Les quantitats que us poso són per olla a pressió. Si ho feu en una olla convencional haureu d'anar afegint miquetes d'aigua fins que, passades les dues o dues hores i mitja, trobeu els "frijoles" ja cuits.
Els taparem, això si.
Mentre anirem picant els alls. No hi ha massa feina més a fer.
Anem controlant i tastant els "frijoles" fins que siguin tous.
En aquest moment, fregirem l'all en una paella amb una mica d'oli....
...i li afegirem el llorer i el comí.
Sense deixar que es cremi l'all...ho abocarem tot dins l'olla dels "frijoles".
Al mateix temps, tirarem l'arròs i l'aigua per la cocció de l'arròs, que trigarà uns 25 minuts en fer-se.
Ho salem.
Ho remenem tot una mica i....perfecte, ara nomèss'ha de coure l'arròs.
I quan hagi absorbit l'aigua...ja tindrem l'arròs cuit i el plat acabat.
No ha de quedar sucós, ni molt menys, més aviat tot el contrari, una mica sec.
El podem servir ben calentó.
A mi m'encanta, però us haig de dir que atipa molt aquest plat.
Si teniu arrossera, podeu coure l'arròs a banda i ajuntar-ho tot al final.
Jo he aprofitar per afegir una mica de "ropa vieja".
La "ropa vieja" és carn de vedella en salsa....que li va genial a l'arròs.
Bon Profit !!!
A casa tot sovint fem feijoada. Així que aquest plat ens agrada segur.
ResponEliminaNani
Doncs ja em passaràs la recepta...que la intentaré fer. Gràcies nani.
ResponEliminaEstà molt bo, encara que a mi no hem fan gaire gràcia els frijoles.....
ResponElimina