inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese

dimarts, 16 d’abril de 2013

ARTICLE: La cuina de les roses

>Molts de vosaltres ja sabreu que Sant Feliu de Llobregat es, desde fa molts anys, també coneguda amb el sobrenom de "Ciutat de les roses".
Antigament, els obtentors i conreus de roses santfeliuencs eren els més preuats del país.
Per tant, avui us parlaré de l'"Associació Amics de les Roses" i de les jornades gastronòmiques "La cuina de les roses" a les que aquest blog hi dona tot el seu suport.


Associació Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat
L’Associació Amics de les Roses de Sant  Feliu de Llobregat es va constituir el 23 d’abril de 2003 a la seu del Palau Falguera i, al mes de maig, coincidint amb la celebració de la XLV Exposició Nacional de Roses es va donar a conèixer com a entitat plural i oberta a totes les persones que estimen les roses. Amb el desenvolupament de diferents activitats com són la plantació i conreu de rosers, l’organització de cursos, vol fomentar el coneixement de les roses en tots els seus àmbits  i difondre la cultura i la tradició roserístiques de Sant Feliu de Llobregat com a ciutat de les roses.
tallers i conferències, el muntatge d’exposicions, la recopilació d’informació i l’edició de materials diversos, la participació en les activitats de caire cívic i social en les que la rosa i el roser són protagonistes, L’Associació Amics de les Roses
En la web http://www.amicsdelesroses.cat hi trobareu informació sobre les activitats que té l’entitat i també informació sobre la ciutat i la seva vinculació amb la rosa.

"La cuina de les roses"
I com enllacem les roses amb la cuina?
Per segon any Sant Feliu de Llobregat acull les jornades gastronòmiques “La cuina de les roses”. Després de l’èxit i la bona acollida de la primera edició, els Amics de les Roses han tornat a organitzar aquest certamen únic. Cuiners professionals dels restaurants de la ciutat demostraran en directe les seves elaboracions, que tenen la singularitat d’incloure les roses entre els ingredients.
L’objectiu d’aquestes jornades és dinamitzar el sector de la gastronomia local.
Sembla, doncs, natural pensar que unes jornades gastronòmiques que tenen lloc a la capital catalana de les roses tinguin aquesta flor com a protagonista.
A banda de la clara vistositat, l'exotisme propi que tenen les flors i les connotacions eròtiques que particularment tenen les roses, ningú negarà que aquest singular ingredient complica l’elaboració d'unes receptes que sempre desperten una gran curiositat i admiració de tot aquells que les tasten.

El seu sabor suau, volàtil i difícil d’extreure fa difícil la seva compatibilitat amb molts dels ingredients clàssics de la cuina mediterrània. Per tant, aquest és un dels reptes que es trobaran els cuiners santfeliuencs a l’hora d’elaborar nous i atractius plats amb roses i altres flors.
Durant el certamen, podrem gaudir de tot tipus de receptes: tapes i plats principals de carn, peix o pasta; també postres dolços, i fins i tot còctels, gintònics i cerveses artesanes elaborats amb roses.
De tot això se'n pot fer un tast a “La cuina de les roses”.
Les jornades gastronòmiques tindran lloc els dies 19, 20 i 21 d’abril de 2013 al restaurant pedagògic del Palau Falguera.
L’entrada és gratuïta i hi esteu tots convidats. Us deixo el link a la web: http://lacuinadelesroses.cat/.
A més a més, els restaurants inclouran a la carta els seus plats, postres i begudes durant les Festes de Primavera de Sant Feliu de Llobregat (10,11 i 12 de Maig 2013), on podreu visitar la 55ª Exposició Nacional de Roses (que s'instal·la al Parc Falguera.) i la 34ª Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat.
Com no podria ser d'una altra manera, us vull anunciar que en els propers dies www.lacuinadesempre.cat" també aportarà el seu petit granet de sorra a "la cuina de les roses".
Tot i ser aquest, en general, un blog de cuina tradicional , ja sabeu que no està exclosa la innovació culinària, perquè considero que tots els cuiners (profesionals o no) tenim la necessitat d'expressar i desenvolupar una certa creativitat amb els fogons.
No perdeu l'oportunitat de gaudir d'una agradable passejada entre roses i tastar un més que singular àpat.

Què cal saber sobre el consum de flors?
Tot i que el ventall de flors comestibles és ampli, amb totes s'han de tenir en compte certes pautes mínimes de seguretat per evitar intoxicacions.
Com ja ens passa amb els bolets, algunes flors són comestibles i d'altres tòxiques, com el safrà de tardor, l'azalea, l'heura anglesa, la flor del tabac, la glicina, la didalera, l'iris, la lantana, l'aconitum o el lliri.
També heu de tenir present que les flors comestibles només ho seran si les cultivem sota les condicions adequades.
Amb tota aquesta dèria positiva que promou "la cuina de les roses"... heu de vigilar de no anar directament a la primera floristeria que trobeu, comprar una rosa i posar-la plat.
Totes les varietats de rosa són aptes per al consum, però si voleu cuinar i consumir flors, en general, heu de respectar unes regles mínimes:
- No ingerir flors de floristeries, ja que s'han cultivat amb additius i plaguicides com herbicides, pesticides i altres tipus de fertilitzants utilitzats amb les flors que es venen per a ornamentació exclusivament. Tots els fungicides, insecticides, herbicides i acaricides d'ús habitual al jardí estan estrictament prohibits en plantes que han de ser consumides, ja sigui crues o cuites.
- Renteu les flors amb aigua sense fregar, per no malmetre els pètals.
- Després de rentar-les, les heu d'escórrer amb delicadesa i assecar-les amb un paper de cuina.
- Eliminar els pistils i els estams per evitar un gust amarg.
- Conservar a la nevera, on algunes flors es mantindran en bones condicions fins a una setmana.
Penso que es una informació que no s'acostuma a donar quan es parla de flors comestibles i es important tenir-ho en compte.

Anèdocta
Ara us explicaré una anèdota.
A mi m'agraden les flors... i ara no parlo de cuina. Però com m'agraden totes les plantes i la natura en general.
A la meva dona li agrada la natura... però no li agraden les flors. O millor dit si que li agraden les flors... el que no li agrada es que li regalin flors. Si ho fas....no te les tirarà pas pel cap...però sense massa entusiasme et dirà alguna cosa com:
- "tsch....gràcies xato..."
...però amb segones, sabeu?...i vinga, "plas,plas", palmadeta a l'esquena i "tira palante chaval....tira palante...vaaaaa....".
Recordo una vegada, fa molts anys ja, que pel meu aniversari em van enviar un ram de flors a la feina.
Un ram de flors per a un home! Però d'aquells rams "guapos, guapos", eh?...com el que li portaries a la teva sogra per quedar bé, ja sabeu.
Us ha passat mai?.
Pfff...és clar, no m'ho esperava pas, i no negaré que em va fer una certa vergonya, ho haig de reconèixer... allà...davant de tots els companys de feina (llavors treballava a la pastisseria)... que ja sabeu com son "els companys de feina", oi?...
...que si "...las flores eran de mi novio..."
...que si "...no sabiem això de tú, Albert...que més ens amagues?..."
...que si patatim... que si patatam....

Que qui va ser l'autora?... la meva dona va ser. Bé, llavors encara no ho era.
Em volia conquistar.
Tsch...és així, mira.
No m'ho ha tornat a fer. Suposo que em considera conquistat per sempre.
Tampoc no caldria repetir-ho.
Però, en el fons, mira, em va agradar... i ara ho sé apreciar encara més.
Em va agradar la valentia de fer-ho i la excepcionalitat de l'acció... només a l'abast de persones igual d'excepcionals.
Ai que em posaré tendre!.


Total, que m'avançaré a Sant Jordi i acabaré l'article regalant aquesta rosa "simbòlica i digital" a totes les seguidores d'aquest blog.....
...per a les que us agradin les flors...que suposo que seràn més que les que no...
...i,  vinga va, també per als meus seguidors als qui us agradin les flors......
...que n'hi ha... i per raons molt diverses... eh?....
...encara que suposo que seran menys que els que no... ...suposo, vaja, ho no sé...
....ara m'estic liant...i no voldria pixar fora de test ...deixem-ho córrer...va.

Tsch, no us punxeu!

8 comentaris :

Gràcies pels teus comentaris !