inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese

divendres, 8 de febrer de 2019

Bacallà "à Brás" (a la portuguesa)


Segons la vikipèdia, el Bacalhau à Bráz, à Brás, Bacalhau dourado o Bacallà a la Lisbonense és un dels plats més populars de la cuina lusitana de Macau (antiga colònia portuguesa) en què l'ingredient protagonista és el bacallà. És un plat ràpid de fer i molt popular a gairebé tot el territori portuguès, sent una de les receptes amb bacallà més famoses de la cuina portuguesa.
El nom d'aquest plat fa honor al seu presumpte creador, l'humil taverner: El "Senhor Braz" que regentava un local al preciós Barri Alt de la bella Lisboa.
En algunes parts de Portugal, aquest plat es troba escrit en els menús com bacalhau à Braz, amb zeta, pel fet que l'inventor de la recepta, el Senhor Braz, escrivia el seu cognom amb aquesta grafia antiga (de la mateixa forma s'escrivia en portuguès Luiz o Luiza). En zones properes a la frontera amb Espanya, poden trobar varietats d'aquest plat amb el nom bacalhau dourado.
Els ingredients d'aquest típic plat són el bacallà en salaó que es dessala un dia abans i l'ou que es fa regirat juntament amb unes patates molt finament tallades i que es fregeixen per separat (patates palla). Quan se serveix, se sol acompanyar de julivert i olives negres.
En definitiva, un plat extremadament ràpid de fer i molt saborós que no us podeu perdre. A mi m'agrada servir-lo immediatament, garantint així la textura cruixent de la patata palla (com recomanen molts establiments portuguesos). Però si ho preferiu, podeu deixar reposar el plat una estona i així la patata s'anirà estovant a poc a poc. És un plat calòric i, per tant, pot fer-se una mica pesat. No convé abusar de les racions. Però us garanteixo que us encantarà!.
Ah! Per cert, diuen que aquest és el plat favorit d'en Cristiano Ronaldo....


INGREDIENTS
500 g de bacallà esqueixat i dessalat
1 ceba (tallada a la juliana)
2 grans d'all tallats a làmines
6 ous batuts
300 g de patates palla tipus "xip"
olives negres per decorar
oli d'oliva
julivert fresc
sal

VARIANTS:
- Es pot escaldar el bacallà prèviament
- A banda d'emprar patata palla tipus "xip" també es pot fer amb patata crua tallada ben fina i fregida.
- Podeu substituir les olives negres per verdes
- Hi ha qui deixa reposar el plat per estovar les patates

TEMPS D'ELABORACIÓ: 20 minuts

ELABORACIÓ
El primer que heu de tenir en compte és posar el bacallà esqueixat a dessalar el dia abans i canviar-lo 3 o 4 vegades l'aigua.
Un cop ben dessalat, procureu fer-lo a bocins petits.
Talleu la ceba a la juliana i l'all a làmines.
Tireu un bon raig d'oli d'oliva en una paella i daureu l'all.
Seguidament afegiu-hi la ceba.
Deixeu que la ceba es faci una mica, sense torrar-la. Ha de quedar transparent. Remeneu-la sovint.
Un cop cuita la ceba, tireu-hi el bacallà.
Remeneu-ho tot plegat i deixeu coure el bacallà un parell de minuts.
Mentrestant, trinxeu una mica de julivert fresc.
Aprofiteu també per batre els ous.
Amb una mica de sal, però no massa ja que el bacallà és salat, així com les patates palla.
Bateu bé els ous amb una forquilla.
Afegiu als ous el julivert trinxat.
I ho remeneu una mica.
En aquest punt, ja podeu abocar les patates palla dins la paella.
Ho remeneu.
Seguidament, ja hi podeu abocar el ous.
Remeneu-ho a poc a poc.
La part inferior es farà abans, per tant, heu de procurar barrejar des de baix cap a dalt.
A poc a poc anirà agafant textura. Procureu no acabar de coure del tot l'ou, que li falti un punt. Així quedarà melós en boca.
Serviu-lo ben calent.
I finalment, decoreu el plat amb una mica de julivert, les olives negres i unes patates palla punxades.
Bon profit!


I PER BEURE...


Nom: Raimat Abadia 2017
Varietat/s: Cabernet Sauvignon, Syrah, Ull de llebre
Capacitat: 75cl
Zona: D.O. Costers del Segre
Fabricant: Raimat
Font:www.petitceller.com
Color vermell cirera. Potent en nas, notes de pruna, compota sobre fons de tabac. Saborós i ben estructurat amb matisos de pebre, coco i torrefactes. Complexa via retronasal.



ATENCIÓ: Aquest contingut està protegit sota la llicència Creative Commons Reconocimiento Internacional 4.0. Queda prohibit l'ús indegut d'imatges d'aquest blog. Més informació a AVÍS LEGAL .

2 comentaris :

  1. Quina gana m'ha agafat nano! I amb lo poc que agrada el bacallà a casa... m'hauré de conformar amb mirar les fotos. XD

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !