inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese

dijous, 24 de setembre de 2009

CONSELL: El llibre Corpus del Patrimoni Culinari Català


Em complau anunciar-vos que ja està a la venda el Corpus del Patrimoni Culinari Català. Aquesta obra col·lectiva fruit de més de vuit anys d'investigació és l'inventari més complert fet fins ara de la cuina tradicional de tot Catalunya.

El Corpus del Patrimoni Culinari Català (C.P.C.C.)

"La cuina tradicional forma part del patrimoni cultural immaterial d’un país i, com a tal, n’és un element d’identitat." 
Sabeu que la "cuina catalana" és un marca?
Això és el que proclamen els autors en la seva web: "http://www.cuinacatalana.eu"
Són els responsables del brutal llibre "El Corpus del Patrimoni Culinari Català".
Els establiments dels nostre país  poden sol.licitar la placa de distinció MCC (Marca Cuina Catalana).
Això si, han de complir amb el requisit d'ajustar-se a les receptes del llibre.
FOTO: Placa distintiva de cuina tradicional catalana
Un cop otorgada la distinció, poden penjar un distintiu (enganxina amb logotip) de la M.C.C.
Per tant, voldrà dir que aquell restaurant garanteix una cuina tradicional catalana com Dèu mana...i ja era hora que això es fes !!!


Aquesta és una d'aquelles obres necessàries per preservar i potenciar una gastronomia com la catalana. Potser alguns ja teniu el "Corpus culinari de Catalunya", que es va publicar el 2006. Després d'uns anys de feina de l'Institut Català de la Cuina, ara n'arriba una versió ampliada i revisada que és aquest "Corpus del patrimoni culinari català" (La Magrana, 40 euros). Aquest llibre es defineix com a "inventari del nostre patrimoni gastrocultural" i presenta un recull de receptes que han considerat que poden ser qualificades com a catalanes tradicionals. S'ha fet una recerca per restaurants i per comarques per localitzar aquestes preparacions i s'han validat que fossin prou tradicionals per poder formar part d'aquest recull. En aquesta fase d'ampliació de receptes del llibre original, diuen que han posat especial èmfasi en la cuina domèstica. Això ha servit tant per incorporar noves receptes com per copsar les varietats dialectals en plats i ingredients que ja eren a la primera edició.

Les receptes seleccionades han de ser tradicionals i això ho tradueixen com a preparacions que tinguin prou presència en el temps i l'espai. S'han acceptat plats que vénen de fora però que han fet arrels aquí, com els canelons. Un altre criteri d'inclusió a la llista és el que la recepta hagi tingut com a mínim dos informants, i que persistís durant diverses generacions. Com que la cuina evoluciona i els plats es poden fer de moltes maneres i amb petits canvis, el "Corpus" ens presenta una recepta base -que no vol dir que sigui la més autèntica- i després les variants que més s'han utilitzat per fer-la.

El "Corpus" ens presenta un llistat de 1.125 receptes ordenades de la a la z, de l'Abadejo amb suc a les xulles amb fesols. Per trobar la que busqueu, al final hi ha un índex per ordre alfabètic i un índex per tipus de plat. A l'acabar hi ha un glossari bàsic per entendre conceptes com tallar a la juliana, què és un caluix o una emulsió. Les receptes estan escrites de forma bastant sintètica (com comentàvem, porten al final possibles variacions en la seva preparació). Sent tan sintètiques, demanen, per tant, una mica de pràctica i de tenir per la mà alguns conceptes culinaris, perquè no està tot perfectament explicat, com en llibres d'un nivell més bàsic.

Hem de cuinar....els plats de sempre !!!...no hem cansaré de dir-ho, nanos !!!
Jo ja el tinc !!!

Aquest precisament, és l'objectiu d'aquest blog: fer que tots nosaltres, a través de la cuina de sempre, siguem una miqueta més feliços.
Ànims a tothom !

Artur Mas: 'Si fem pinya podem aconseguir que la cuina catalana sigui patrimoni de la humanitat'

10-02-2012
Artur Mas va recordar que l’any 2010 els castellers també van aconseguir aquesta distinció de la Unesco i va manifestar que la gastronomia “ha arribat tan amunt com els castells, té la mateixa força i, a més, s’ha fet a base de tasca d’equip i amb arrels fortes”. Davant un auditori ple de gom a gom, amb prop de 300 persones, el cap del govern català va assegurar que al món de la cuina catalana hi ha “creativitat, talent i lideratge mundial”, i va subratllar que aquestes tres coses juntes “són una fórmula d’èxit per al país”. Mas aposta per convertir aquesta fórmula d’èxit en “model i exemple”. El President va manifestar que si la Unesco declara la cuina catalana Patrimoni Immaterial de la Humanitat serà “un estímul, una manera d’inocular-nos il•lusió, optimisme i esperança de cara al futur”. En aquest sentit, el cap del Govern va recordar la dimensió econòmica del món de la gastronomia, “que està vinculat directament al creixement econòmic del país i a la capacitat de crear riquesa”. Durant la seva intervenció, la directora del FICC Pepa Aymamí va explicar a tots els assistents el Pla de Treball que es desenvoluparà al llarg d'un any per confeccionar una candidatura forta i potent, tot assegurant que “l'objectiu és molt ambiciós i difícil d'aconseguir, però creiem que la cuina catalana es mereix tot l'esforç que estem disposats a fer, doncs és una representació cultural i un patrimoni que cal contribuir a preservar i a difondre, ja que és un dels elements que conforma la nostra identitat com a poble. L'èxit nostre serà l'èxit de tothom, doncs és un projecte de país”.
No us perdeu el meu article La cuina catalana.

5 comentaris :

 1. On.el puc aconseguir? No el puc comprsr enlloc

  ResponElimina
 2. Porto 1 any buscant-lo. Algú se´l ven?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Has provat de contactar directament amb l'Institut Català de Cuina? Allà t'informaran si està prevista una segona edició. Molta sort! http://www.cuinacatalana.eu/

   Elimina
 3. Dimonis! no hi havia caigut en que ja estés descatalogada la primera edició! Contactaré amb ells. Gràcies!

  ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !