inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese

dimecres, 15 de juliol de 2009

ARTICLE: I qué cuinem?

Quan parlo amb la gent, amics i coneguts, m'adono que un dels principals problemes que té la cuina és que no sabem qué cuinar i per tant, no sabem qué comprar.
Si no us ve de gust cuinar o no teniu ganes, no us embarqueu. Serà pitjor. Això farà que la cuina us avorreixi i us agobiareu....i la cuina ens ha de divertir i agradar.
Si anem al Mercat o al Súper i esperem trobar allà la resposta....no anirem per bon camí. Puntualment, sí que ho podem fer, però no ha de ser la norma.
Una miqueta (com diu el Reixach), aquestes coses ja van amb la persona, però us faré unes petites recomanacions que potser us ajuden (una mica).
Sempre haurem de lluitar contra el temps, però d'aquesta manera, potser el podem optimitzar una miqueta millor, Johan.
Partiré de la base que, per motius de feina, nomès cuinarem els caps de setmana.

LA DECISIÓ
La decisió de cuinar s'ha de prendre, almenys, un día abans de fer-ho i tenint en compte el següent:

- qué ens ve de gust o si ens han demanat de fer algún plat
- quins tipus d'aliments fa temps que no mengem o que pel seu contingut sería bo de menjar (rotllo peix blau, peix fresc, verdures,etc...). Això dependrà de l'alimentació que anem arrastrant durant la setmana. Si sou com el Nil de la sèrie els Joves que nomès menjaven llenties....doncs potser el cap de setmana us vingui de gust un Xai la brasa amb all-i-oli, no?.
- quantes persones menjaràn i si voleu que us sobri per a congelar-ho o per menjar entre setmana
- en quina temporada o època de l'any som i quins productes trobarem al Mercat
- de quanta estona disposem per comprar i per cuinar
- i com no, donar-li un cop d'ull al blog per agafar idees, jeje
- i finalment, una cerveseta fresca a mig matí, també ajuda a prendre decisions, a que sí?...juasss...

LA PLANIFICACIÓ
La planificació és bàsica, però no nomès en la cuina si no també en la reste d'aspectes de la vida.
Hem de pensar bé qué és el que necesitem per a fer els plats (apuntar-ho en un paper), sobretot el tema brous, si voleu preparar-los el día abans. Els brous es poden preparar al mateix día, però a mi m'agrada preparar-los el día abans.
Amb la decisió presa i planificada, podem anar a comprar. I amb calers, clar. Però de vegades has de passar pel caixer per treure diners i et troves al típic inútil (que sempre et toca a tú) que es passa 30 minuts de rellotge dins del caixer...introduint targetes i llibretes per totes les ranures posibles...i renegant...com si li haguessin estafat calers...amb aquella cara de gos....que penses...i a mi que me importa tu vida?...so cabrón?...qué salgas yaaaaa!!!!!
En fi. Potser nomès em passa a mi i el gafe sòc jo.
LA COMPRA
Quan un va a comprar ha d'anar amb les idees clares. Desprès ens trobarem amb imprevistos que haurem de sol.lucionar sobre la marxa. Per bé o malament.
Això es com tot.Potser t'aixeques amb ganes de fer i menjar uns "Fideos a la cassola" i acabes menjant un llom de tonyina a la planxa amb calamarsets de guarnició.
O resulta que acabes engegant-t'ho tot a pastar fang (que diuen)....i marxeu a fer unes brotxetes de pinxo a la Font del Pi.
Però si continueu amb ganes de cuinar, us recomano que si trobeu productes que habitualment no tenen els compreu.
Sobretot us passarà amb productes com la fruita i verdura. Però d'una forma o altre, els acabareu cuinant i heu d'aprofitar el moment.
Esta clar que sempre estem parlant d'aliments frescos i de temporada com per exemple: Espinacs, Faves, Pèsols, Palosantos, Xirimoies, Pop de platja, Tellerines, Marísc, etc...

Finalment, i quan arribeu a casa, organitzeu bé la compra i molta paciència, ja que apart de la cuina tots tenim altres responsabilitats a casa amb les que combinar el nostre temps lliure.

Ja m'enteneu , oi?
...que si baixa la basura...que fa molta pudor...
...que si baixa'm les cortines...que vas dir que m'ho faries...i encara no ho has fet...
...que em sembla que la nena s'ha cagat...
...que si pots venir un moment....que no sé que li passa a l'ordinador...que em va super-lent....tanto informático pa na...
...que si pots baixar un moment a comprar fliselina per fer els baixos dels pantalons que em tinc que posar demà...
En fi.
La vida misma.


FOTO: Quan erem petits, a la torre dels meus avis (Parets del Vallés) cada cap de setmana, gairebé, els nostres pares feien una paella amb foc de llenya, que li dona un gustet inimitable.  Aquella paella es convertía en un acte familiar important.

0 comentarios :

Publica un comentari

Gràcies pels teus comentaris !