inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese

dissabte, 15 de desembre de 2012

ARTICLE: La Marató de TV3 - Edició 2012

LA MARATÓ
Ja tens els disc?...i el llibre?...vols participar a la FlashMob?...heu fet ja la vostra donació?
Sigui com sigui...., desde LaCuinaDeSempre us demanem la vostra participació solidària per a intentar erradicar aquesta dura malaltia. Com a molts de vosaltres, m'ha tocat viure la malatia de ben aprop.
Recentment he tingut la pèrdua de la meva cosina-germana (de tan sols 41 anys) a causa d'un cancer fulminant...i quan et toca de tan aprop...et fa sentir més impotent encara.
Entre tots...hem de lluitar contra aquesta complicada enfermetat i desitjar que trobem la cura definitiva ben aviat....evitant així...més morts innecesàries i menys patiments.
El càncer és la causa principal de mort de persones entre els 35 i els 70 anys.
Es diu ràpid això.
Pense-m'hi per un moment.
La recerca científica va obrint noves vies per tractar i curar aquesta malaltia, és cert.
Catalunya disposa d’equips de recerca que tenen un alt grau de preparació per afrontar nous reptes i aconseguir que el càncer deixi de ser mortal i es converteixi en una malaltia curable o crònica.

Sempre he pensat que un dels aspectes que més pot influir és l'alimentació. Potser, sense adonar-nos, estem consumint un/s producte/s de forma habitual que poden estar treballant en favor de la malaltia...i tot dependrà de la quantitat consumida al llarg de la vida. Químics diversos, additius controvertits com l'aspartam o ara també els aliments manipulats genèticament amb efectes secundaris no gaire contrastats però que gaudeixen de l'autorització de totes les institucions per a ser consumits.
Un indústria alimentaria global....plena de contradiccions.
Darrere de molts productes, trobem decisions que responen única i exclusivament a interesos econòmics, polítics i comercials....deixant de banda si son del tot saludables o no.
Païssos implicats i grans fortunes en joc.
Aquesta és la trista realitat del nostre mon.
Jo sempre procuro comprar i consumir aliments frescos, poc elaborats...i evitar els més manipulats i processats.
Això no em garanteix res, ja ho sé. Però no puc un altre cosa.
Es evident que a banda del menjar, hi ha altres factors de risc com la predisposició genética, l'exposició a determinats ambients o, com no, el consum de tabac, alcohol, drogues, etc...
Complexe tot plegat, eh?....Tot i ser tot un ignorant en aquesta matèria, puc endevinar la complexitat de trobar l'origen d'aquesta malaltia, la complexitat de com tractar les diferentes variants i la complexitat de trobar una cura eficient i definitiva.

Per tot això, aquest 2012, La Marató de TV3 es dedicarà al càncer.
El més petit dels vostres esforços pot ser molt útil per altres persones.
Sé que som en temps econòmicament complicats...però precisament és ara quan més solidaris ens hem de mostrar i, al igual que fem amb les campanyes contra la pobresa (El Gran Recapte), hem de compartir una part d'allò que tenim...sigui molt o poc. Feu l'exercici de deixar de fer aquella Loteria Primitiva setmanal, deixar d'anar a dinar al restaurant un Diumenge...estalviar-nos una mica de dinerets, que sempre és posible pels qui tècnicament és posible (i qui digui el contrari menteix)...en pro d'una donació per una raó com aquesta.
No serveix de gaire estar d'acord amb tot plegat i tenir el pensament de fer alguna cosa si no ho feu.
Heu de d'exercir la vostra col.laboració, heu de donar el pas.
Sigueu solidaris.
No serveixen les bones paraules...només valen els fets.
I us farà sentir bé, creieu-me.
(en endavant texte extret de la plana de La Marató)

Què sabem de nou del càncer?

Que no és una única malaltia sinó que en són moltes. Avui dia ja s’han identificat més de dos-cents tipus de càncers diferents.
No hi ha dos tumors idèntics ni dos pacients iguals. Per tant, cada cas necessitarà ser tractat de manera individual i personalitzada.
En un futur, els càncers no es classificaran en funció dels òrgans on s’hagin detectat, sinó en funció de la composició cel•lular dels tumors. Serà més determinant saber quines característiques tenen les cèl•lules del tumor que a quin òrgan s’originen.
En els darrers deu anys les investigacions han avançat més que en els trenta anys anteriors. Els resultats han estat espectaculars i càncers que fa poc eren mortals ara es poden controlar i tractar amb teràpies eficaces.

Cap a la medicina personalitzada

S’han identificat molts tumors, s’ha desxifrat com funcionen determinades cèl•lules malignes i quins són els seus punts febles. Arran d’aquestes troballes s’han creat fàrmacs específics i s’està desenvolupant un nou tipus de medicina, l’anomenada medicina personalitzada.
Gràcies a la investigació s’està aconseguint dissenyar el tractament més útil i menys agressiu per a cada pacient. Es tracta d’aplicar els medicaments més adients en cada moment i en funció de l’evolució de cada tumor. Això ja és una realitat en alguns casos, però no està tan avançat en tots els tumors.
Cal investigar perquè la medicina personalitzada sigui una realitat per a tots els pacients.

Ens pot passar a tots

Tots podem tenir un càncer al llarg de la nostra vida. Els tumors amb un component hereditari no arriben al 10%. La resta sorgeixen per múltiples causes lligades al pas dels anys.
Se sap que hi ha alguns factors de risc relacionats amb diferents tumors, com el tabac i el càncer de pulmó o l’excés de sol i el melanoma; però els mecanismes pels quals una persona desenvolupa o no un càncer són complexos i encara no es coneixen bé.
A més, el càncer pot aparèixer a qualsevol edat, tot i que és més freqüent que es desenvolupi en persones grans. Per què? Per múltiples motius. El primer i més important és l’envelliment dels teixits. En segon lloc, perquè el sistema immunitari amb el pas del temps s’afebleix i no és tan potent a l’hora de lluitar contra els tumors malignes. I en tercer lloc, perquè, en viure més anys, estem més sotmesos a l’efecte de radiacions, de virus, de substàncies tòxiques...

Més coneixement, més curació

La lluita contra el càncer és una lluita de tots, de tota la societat. Quan algú emmalalteix de càncer, tot el seu voltant emmalalteix. Malalts i especialistes no poden quedar-se sols en aquesta lluita titànica.
En els propers anys, la recerca serà decisiva per trobar nous mètodes de prevenció, de diagnòstic, per conèixer millor el comportament de les cèl•lules malignes i per dissenyar teràpies més contundents.
Encara hi ha molt per fer en el camp de la prevenció, de la cirurgia, dels tractaments, i fins i tot de l’acompanyament psicològic i afectiu de les persones que lluiten contra la malaltia.
Per això el dia 16 de desembre, amb La Marató de TV3, tots tenim l’oportunitat de plantar cara al càncer.

I per acabar us deixo un video de TV3 que mostra com balla una de les cançons de La Marató.

2 comentaris :

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Des de fa temps que tinc el convenciment que l'increment del càncer té a veure amb el que mengem i amb la contaminació que respirem.

    Nosaltres, com tu, intentem menjar productes poc manipulats. Últimament ens hem passat a fruites i verdures ecològiques (sense ser obsessius...) i provem de tenir bons hàbits; no fumar, fer una mica d'exercici. Però per desgràcia tot això no t'assegura no patir aquesta malaltia.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !