>Amb el temps, els anys i l'experiència acabem coneixent com es diuen en català moltes peces de carn del bou, de la vaca, del porc, del pollastre, etc. i l'embotit en general.
Però molta gent (com m'ha passat a mi)... no té massa clar quina és la traducció al català (o al castellà) d'una part concreta d'un animal.
Ja teniu clar qué és un jarret, un contrafilet, un peixet, una falda, un palpis o un turnedó?
Jo encara tinc certes dificultats... i poc a poc ho vaig aprenent.
Per aquest motiu, us faig un resum de carnisseria i xarcuteria amb la traducció del català al castellà... Espero que us sigui d'utilitat.
TRADUCCIÓ DEL CATALÀ AL CASTELLÀ
CARNS | |
bistec | bistec |
botifarra | butifarra |
braó | garrón |
cap de costella - pany de costella | costillar - costillar bajo |
cap de llom | cabeza de lomo - cabezada |
cap de mort | babilla |
cap | escarrilada |
careta | careta |
carn magra de la cuixa | maza trasera |
coll de pollastre | cuello |
coll de porc | magro del cuello |
coll de vedella | pescuezo |
conill de la cuixa | morcillo |
contracuixa | contramuslo |
contrafilet | contrafilete |
costella | chuleta |
crostó | maza - tapa |
cuixa de cabrit | pierna de cabrito |
cuixa de porc - pernil | jamón - pernil |
cuixa | pierna - muslo |
cuixot | pernil |
culata d''espatlla | culata |
culata | cadera |
entrecot | entrecot - entrecó |
espatlla | espalda - paletilla de cerdo |
falda | costillar |
filet de pobre - filet de llonzes | aguja |
filet de porc - rellom | solomillo - lomo de cerdo |
filet exterior de la cuixa | gemelo |
filet interior de la cuixa | loncha |
filet - suprema | filete - suprema |
freixura | asadura |
galta | careta de cerdo - carrillo de cordero |
garró | codillo |
hamburguesa | hamburguesa |
jarret | contraculata |
llard | manteca |
llata | llata |
llom - llomillo - llomello | lomo - cinta de lomo - lomo caña |
llonza del coll | chuleta de aguja - costilla de aguja |
llonza | chuleta |
menuts | menudos - despojos |
mitjana | chuletón |
morro | morro - hocico |
orella | oreja |
ossobuco | ossobuco |
palpis | pulpejo - molla |
papada | papada |
peixet | culatín - rabillo de cadera |
peu de porc | manita de cerdo |
pit | pecho |
pota | pata |
pota negra | pata negra |
salsitxa | salchicha |
tall de pistola | corte de pistola |
tall que es pela | vacio |
tall rodó de l'espatlla - rodó de l'espatlla - peixet | pex de espalda - pez |
tall rodó de la cuixa - rodó de la cuixa - tall rodó | corte redondo - redondo |
tapa plana | contramaza |
tripa | callos |
turnedó | turnedó |
ventresca | toc |
MAMÍFERS I AUS | ||
ànec | pato | |
anyell | lechal | |
bou | buey | |
cabrit | cabrito | |
capó | capón | |
cavall | caballo | |
conill | conejo | |
estruç | avestruz | |
gall dindi - indiot | pavo | |
guatlla | codorniz | |
llebre | liebre | |
paó | pavo real | |
pintada | pintada | |
pollastre | pollo | |
pollastró | picantón | |
porc | cerdo | |
pularda | pularda | |
senglar- porc senglar | jabalí | |
vedella | ternera | |
xai - be - corder | cordero |
EMBOTIT | |
bacó | beicon |
bisbe - bisbe negre | obispo/obispillo |
blanquet | morcilla con piñones |
botifarra cuita - blanca | butifarra blanca |
botifarra d'ou | butifarra de huevo |
botifarra de ceba | butifarra de cebolla |
botifarra de perol | butifarra de perol |
botifarra de sang | butifarra de sangre |
botifarra dolça | butifarra dulce |
botifarra negre | butifarra negra |
botifarró | morcilla |
bull - bull negre | morcón |
cansalda - xulla | tocino fresco / saladillo |
cansalada viada | panceta / tocino entreverado |
catalana | catalana |
fuet - espetec | fuet |
llardó - greixó | chicharrón |
llom embotit | caña de lomo / lomo embuchado |
llonganissa | longaniza / salchichón |
mortadel.la | mortadela |
pernil de gla | jamón de bellota |
pernil de Jabugo | jamón de Jabugo |
pernil de l'espatlla | paleta de cerdo |
pernil de York | jamón de York |
pernil del país | jamón del país |
pernil dolç | jamón dulce / en dulce |
pernil serrà | jamón serrano |
pernil - camallot | jamón |
salami | salami |
sobrassada | sobrasada |
trinxat | choped |
xistorra | chistorra |
xoric - xoliç | longaniza |
xoriço | chorizo |
Salvador
ResponEliminaLa llengua es un patrimoni cultural que cal cuidar , serveix per obrir mires i no tancar-se . Gracies per refrescar la memòria . Curios el llistat que finalitza malauradament amb 'xoriço' molt popular avui en dia .
M'encanta Albert,jo he set carnissera molts anys, ara faig una feina ben diferent, però això no es perd mai, per això a l'hora de comprar, no es compra per la vista, sempre pel consell del teu carnisser de confiança i del costat de casa.
ResponEliminam'has tocat el punt feble.
una forta abraçada
Ostres, quin bon aport!
ResponEliminaI per cert, els que comprem al Consum també sabem que l'indiot a Valéncia en diuen 'titot'... que a mi em fa molta grácia. XD
Avuú, una carnissera, gairebé em diu, que això de palpís, m'ho inventava... i s'ha quedat tan tranquil.la, dient-me que segurament era una paraula importada...
ResponElimina