inici | contacte | avís legal | publicitat | language: Spain English French German Italian Russian Portuguese

dilluns, 17 de novembre de 2014

CONSELL: El pèsol negre i el blat de moro escairat
El Berguedà és una comarca amb molta riquesa, paisatgística i alimentària. i presumeix de productes alimentaris autòctons. Productes de la terra, d'aquells de tota la vida, com el blat de moro escairat, el pèsol negre, la ceba llarga, les patates i els naps, i com no, els bolets, que han passat a ser una veritable garantia de visites turístiques a la comarca cada temporada. També hi trobareu embotits i formatges artesans, carns de molta qualitat, làctics i altres productes elaborats, com les extraordinàries galetes "Viñas".
Avui, en concret, us vull recomanar dos productes de la zona del Berguedà: el Pèsol negre i el Blat de moro escairat.


EL PÈSOL NEGRE
Segons el portal www.gastroteca.cat, el pèsol negre és una varietat de pèsol que es va començar a cultivar al Berguedà i a d'altres zones de muntanya al segle XVIII, provinent de la Vall de Lord. Es tracta d’una lleguminosa que es cultiva en zones de muntanya en quantitats molt petites, ja que és una varietat delicada molt atacada pel corc, sobretot si es fa al pla.
El gra, quan és cru, té un color verd grisós, però un cop cuit pren un color entre marró i negre, d'on li ve el seu nom. La seva textura, quan està cuit, és fina, terrosa i de gust dolç i aromàtic. Com que és un
pèsol més aviat seleccionat per consumir en sec, la producció és més tardana i més agrupada que la d'altres varietats destinades al consum en fresc, tot i que també es pot consumir així. Quan es deixa assecar presenta un temps de conservació elevat, més enllà de la temporada de collita, el millor
moment per consumir-lo fresc. S'acostumen a cuinar guisats o saltats amb carn de porc, tot i que permet moltes preparacions innovadores.
El pèsol negre es pot trobar en botigues o mercats de la comarca del Berguedà.
Com la resta de llegums, és un aliment que conté principalment hidrats de carboni complexes. A més, aporta una quantitat important de proteïnes que, tot i ser d'un valor biològic inferior a la dels productes d'origen animal, si es menja amb cereals (com el pa o l'arròs) s'obté una proteïna d'elevada qualitat. També cal destacar el seu contingut en fibra, que millora el restrenyiment, disminueix el risc de càncer d'origen gastrointestinal i afavoreix la sacietat. Una autèntica delícia que no podeu deixar de tastar.
Si en trobeu, no ho dubteu: compreu-los!.

El podeu trobar envasat al buit.

Com fem amb altres llegums, serà necesssari posar els pèsols negres en remull el dia anterior.

En aquest blog trobareu algunes receptes fetes amb aquesta llegum, com els Pèsols negres estofats amb coll de bé, Pèsols negres amb calamarsets i allioli suau o els tradicionals Pèsols negres amb rosta i col confitada.

EL BLAT ESCAIRAT
Segons el portal www.gastroteca.cat, el blat de moro és una gramínia originària d’Amèrica que s’introdueix a Europa al segle XVI. El conreu del blat de moro a la comarca del Berguedà es remunta al segle XVIII. Tradicionalment aquest cereal es plantava a terres de guaret i els pagesos tenien interès en el seu conreu per l’alta rendibilitat del producte i pels baixos costos que els suposava a l’hora de pagar al senyor. La varietat de blat de moro que es coneix com a blat de moro escairat té un color blanc característic que s’aconsegueix mitjançant el procés d’escairar, que no és res més que pelar o treure la pellofa al cereal, acció que es realitza en molins especialitzats. S'obté de la manipulació d'una varietat antiga de blat de moro que es conrea a l'Alt Berguedà, de la qual no es coneix l'origen. Abans d’ésser consumit, cal posar el gra en remull el dia abans i rentar-lo amb aigua abundant abans de coure’l. La tradició de menjar escudella de blat de moro escairat pel dia de Nadal a la comarca del Berguedà, n'ha garantit la continuïtat.
Es pot trobar blat de moro escairat cru (maíz perlado) a moltes botigues de la comarca, i cuit a diverses botigues que couen gra. Tot i que la temporada de la collita és al juliol i mig agost, se'n troba tot l'any ja que es conserva bé.
Com la majoria de cereals, destaca per la seva quantitat i qualitat d’hidrats de carboni. Com que és un cereal pelat, no aporta grans quantitats de vitamines, però sí de minerals com el fòsfor, que forma part de l’ADN, el potassi, regulador dels nivells d’aigua dins i fora de les cèl·lules,  i el  magnesi, mineral que intervé pràcticament en totes les etapes del metabolisme. En una alimentació equilibrada els cereals han de ser-hi presents cada dia i, en no contenir  gluten, és una bona opció per les persones celíaques.

Veiem com és el blat de moro escairat.
Com podeu observar sembla blat de moro normal al que li han tret la pell.
A mi me l'han portat en una bossa, directament de la càmera frigorífica.

Però també el trobareu envasat al buit.
En aquest, també, el tindrem en remull durant 24 hores.
 Un gran plat d'hivern, creieu-me!

En aquest blog trobareu algunes receptes fetes amb aquesta llegum, com el Blat de moro escairat de l'escudella a la planxa o la tradicional Escudella de blat de moro escairat.

ON COMPRAR
Trobareu aquestes productes en moltes botigues de Berga, Vilada i poblacions del voltant.
A més, a la pàgina següent podeu fer les vostres comandes per internet:
http://www.gastroteca.cat/ca/fitxa-oncomprar/pesol-negre-de-montclar/

I també a:
Productes del Berguedà

Es poden comprar precuinats a:
http://www.calmiquelet.cat/productes-del-bergueda/


Recordeu que podeu filtrar el blog per receptes que continguin "Llegum".

2 comentaris :

  1. Un parell de plats que em provoquen nostàlgia... De petit 'estiuejàvem' a Berga. >Una setmana en un típic hostal.... I just fa uns 25a, vaig tenir casa de cap de setmana a Sant Julià de Cerdanyola, on els que ens tenien llogada la casa, ens convidaven sovint a àpats com aquest.... I sense oblidar les patates emmascarades..!!.

    Salut!!

    ResponElimina
  2. El proper dia de La Purissima, el 8 de desembre és la festa del blat de moro escairat a Gironella. Es cou al carrer en una olla gegant i després es menja entre tots. Es la oportunitat per tastar-lo tal qual es cuina a les llars berguedanes.

    ResponElimina

Gràcies pels teus comentaris !